Vogelwacht Balk e.o. inventariseert ransuilen

29-11-2019 19:31

Balk - Vogelwacht Balk e.o. wil in december en in januari de slaapplaatsen (roestplaatsen) van de ransuilen inventariseren.

De Vogelwacht vraagt iedereen om de slaapplaatsen (roestplaatsen)en het aantal ransuilen in de tuin of elders te willen melden. Dat kan onder telefoonnummer 0612389386 of via het e-mailadres vogelwachtbalk@hotmail.com , met vermelding van naam, straat, huisnummer en (woon)plaats.Dit help de vogelwacht om inzicht te krijgen in de ransuil in Gaasterland.

Verscholen

In de winter slapen- en rusten ransuilen vaak in groepen van 5 of meer bij elkaar, verscholen tegen stam of tak, het liefst in groenblijvende bomen en struiken zoals: coniferen, hulst, dennen en klimop, maar ook wel in loofbomen waar het blad nog aan zit. Hierdoor kan niemand ze zien en zijn zij beschermd tegen regen en wind. Daar slapen ze de hele dag en gaan bij zonsondergang vooral op muizen jagen.

Oortjes

De ransuil is te herkennen aan de opvallende “oortjes”. Dit zijn echter geen oren, maar pluimpjes op zijn kop. De echte oren zitten lager verscholen in hun kop. De rust- of roestplaatsen zijn te ontdekken door braakballen en witte poep op de grond. Probeer ze zo voorzichtig mogelijk te benaderen, opdat ze niet worden verstoord.

 

 

Vogelwacht Balk en Omstreken © 2018 Alle rechten voorbehouden.

Mogelijk gemaakt door Webnode