Excursie 2015 - Murk Nijdam (Wommels)

17-05-2015 17:24

Afgelopen zaterdag 16 mei zijn we met 18 leden van de vogelwacht vertrokken richting Wommels om bij boer Murk Nijdam te genieten van de vele vogels die op zijn land broeden. Op de 27 Ha. van Murk Nijdam zijn dit jaar weer meer dan honderd grutto nesten gelokaliseerd, 105 om precies te zijn! Daarnaast broeden er op en rond de plas-dras gebieden die hij heeft aangelegd nog ondermeer kluten, visdiefjes, kokmeeuwen en bergeenden. De plas-dras gebieden zijn elk voorzien van een mooie kijkhut, waar de kluten en visdiefjes op slechts enkele meters afstand van broeden. De eerste hut is te bereiken met een fluisterbootje waarbij je op ooghoogte komt te staan met de grutto's die ons van de wal af bekijken. Voordat we in de hut arriveren komen we eerst al een nest van een witte kwikstaart tegen die verscholen zit in de rietmatten richting de ingang van de hut. Vlak voor de hut zit ook nog een wilde eend te broeden. In de hut worden we door Murk voorzien van koffie en een gevulde koek. Even lekker opwarmen van de motregen, want het weer werkt vandaag niet mee. Ondertussen zien we een paartje bergeenden het water in gaan met maar liefst 8 jongen! De oeverzwaluwen laat zich zo nu en dan even zien en ook een kleine plevier fourageert vlak voor de kijkhut.

Terug met de fluisterboot door de motregen naar de volgende kijkhut. Deze heeft een verdiept gedeelte waarbij je net boven de waterrand zit, wat een geweldig perspectief. Ook hier broeden meerdere kluten en visdiefjes. Een kluut probeert tevergeefs een meerkoet die te dicht bij zijn nest komt weg te jagen. Even verderop zijn 2 kemphanen druk om een vrouwtje te versieren, met opgezette kragen proberen de mannetjes elkaar te verjagen.

Ondanks de motregen hebben we toch met een warm gevoel de boerderij van Murk Nijdam verlaten. Zoveel vogels op 27 Ha. land komen wij op het gewone boereland niet meer tegen. Klik hier voor een foto-verslag.

Vogelwacht Balk en Omstreken © 2018 Alle rechten voorbehouden.

Mogelijk gemaakt door Webnode